Mate Rimac i mostarski SPARK rade na novom proizvodu
Mate Rimac i mostarski SPARK rade na novom proizvodu

Fleksibilno radno vrijeme, nagrade za napredak u učenju i radu, mogućnost relaksacije za vrijeme radnog vremena, pristojne i redovite plaće... sve ovo zaista zvuči kao rad u nekoj od najprestižnijih stranih tvrtki u najrazvijenijim zemljama svijeta. U Googleu možda?

Iako zvuči nestvarno, riječ je o radnim mjestima koja se nalaze unutar jedne mostarske grupacije koja trenutačno zapošljava 250 mladih ljudi, a cilj im je taj broj u vrlo kratkom roku čak i učetverostručiti. To je SPARK grupacija osnovana prije dvije godine. Pokretači grupacije pokazali su da se s dobrom idejom može uspjeti i u Bosni i Hercegovini. Njihov startup program nastao je tako što su željeli olakšati i pokretanje tvrtke svima koji to žele. 

"Međutim, nismo tu stali. Glavna misao vodilja SPARK-a bila je, i jest, otvaranje mogućnosti za rast i razvoj pojedinaca, timova, a kasnije izvrsnih poduzeća. Ono što nam je svima potrebno za ostvarenje ciljeva jesu alati, a naš najveći alat upravo je obrazovanje. Stoga smo pokrenuli i programe neformalnog obrazovanja u našoj SPARK školi, gdje svi uzrasti imaju priliku naučiti programirati, dizajnirati i upravljati projektima. Naposljetku smo shvatili kako našoj sredini nedostaju stručnjaci u području istraživanja i razvoja te danas imamo i tim mladih inženjera, koji izrađuju softver i hardver prototipe te već surađuju s globalno prisutnim tvrtkama", navode iz ove grupacije, piše Večernji list.

Devet tvrtki i 11 grupacija

A ona se u ovom trenutku sastoji od devet tvrtki: NSoft, SPARK poslovni park, eCard, STARK Solutions, SYNC, 4Ants, Eynio, NiL i SPARK caffe, ali i jedanaest startupa: Amplius, Coffeetime, Sophico, Sketchlane, Performer, Deals, blablaDev, Chore Hunter, Make It Play, VRET i Grad. Spektar njihovih proizvoda širok je, naime, svaka od tvrtki ima različite krajnje proizvode: NSoft proizvodi softver za industriju igara na sreću; eCard se bavi posredovanjem u prodaji elektroničkih dopuna, startpaketa i srodnih proizvoda svih mobilnih operatora u Bosni i Hercegovini; STARK Solutions je tvrtka kojase bavi metalnom proizvodnjom; SYNC nudi usluge nabave, servisiranja i održavanja računala i opreme, nadzora te sustava pametnih kuća; 4Ants se bavi CRM-om; Eynio je tvrtka koja razvija inovativna programska rješenja za automatizaciju, nadzor i sigurnost; NiL se bavi nekretninama i logistikom; dok je SPARK caffe cafe-menza za djelatnike. Zanimljivo je naglasiti da gotovo sve svoje proizvode izvoze, i i to u 22 zemlje svijeta, u Južnu i Ameriku, Afriku i Europu. Sve navedeno nastalo je zahvaljujući jednom entuzijastičnom mladom Mostarcu Igoru Kreziću. Kaže da put nije bio Jagans ali danas, kada se okrene iza sebe, sve bi ponovio. Posao je pokrenuo prije osam i pol godina pod nazivom Neosoft. Tada je njegova tvrtka radila iz garaže i imala svega dva zaposlenika.

Na pitanje imaju li problem s pronalaskom kvalificiranih radnika iz ove grupacije, odgovaraju da još uvijek moraju uvoziti dio stručnjaka:

"BiH ima jako kvalitetan kadar i velika većina naših zaposlenika je iz BiH, no uvijek nam nedostaje stručnjaka. Ali nadamo se da ćemo svojim radom otvoriti mogućnosti za nova zapošljavanja te time privući nove talentirane kolege. Ponosimo se različitošću kultura, podrijetla i karaktera, pa tako do sada unutar grupacije imamo djelatnike iz Hrvatske, Srbije, Slovenije, SAD-a, Velike Britanije i Libije, koji su se doselili u Mostar i s nama ostvaruju uspjehe", navode. Zanimljivo je spomenuti da je prosječna starost zaposlenika svega 28 godina, a uz stalno učenje i širenje znanja djelatnicima ove grupacije dostupni su brojni sadržaji o kojima radnici većine drugih tvrtki mogu samo sanjati.

"U SPARK-u zaista postoji poseban svijet rada: otvoreni uredi u kojima djelatnici mogu stalno komunicirati i surađivati, iznimna korporativna kultura gdje je sreća radnika na prvom mjestu, a kreativnost i izvrsnost glavne vrijednosti tvrtki. Dostupni su nam i raznorazni zabavni sadržaji: stolni tenis i nogomet, bilijar, PlayStation i Xbox, fliper, trampolin, hoverboard, električni bicikli i slično. Uz to radno vrijeme je fleksibilno. Svaki zaposlenik ima svoje zadatke, ali sam si organizira kada i koliko će raditi. Testirali smo ovakav način rada i pokazalo se da su zaposlenici puno produktivniji. Ali pravilo fleksibilnosti, kako to volimo kazati 'pravilo nema pravila', zapravo poručuje da je snaga u timskom radu i povjerenju. Stoga nema potrebe za ograničenjima, a i te kako ima potrebe za otvaranjem mogućnosti stručnjacima u inovativnom pristupu radu i usredotočenom načinu rješavanja problema", objašnjava Andrea Čordaš, generalna direktorica grupacije. I dodaje:

"Za uspješnost u radu i napredak svoje zaposlenike nagrađujemo ne samo određenim iznosom na bankovnom računu, nego i raznim teambuilding aktivnostima. Imamo mjesečne odlaske u kino, tematske zabave, koncerte, predstave, standup komedije, šetnje po prirodi, osvajanje okolnih planinskih vrhova, spa vikende, zajednička zimovanja i ljetovanja, roštiljanje i sve ostalo čega se dosjetimo. Zdrav život potičemo natjecanjem u hodanju pa tako imamo svoju fitness ligu u kojoj na tjednoj bazi nagrađujemo osobu koja je imala najveći broj koraka", sa smiješkom nabraja Andrea Čordaš uvijete rada koji definitivno Svi su im projekti vezani uz Mostar, pa će svom gradu darovati tehnološki park nisu česti na ovim prostorima. Svjesni važnosti obrazovanja, čelni ljudi ove grupacije konstantno ulažu u znanje. Tako je jedan od četiri programa ove grupacije i SPARK school, škola u kojoj organiziraju besplatne radionice za buduće programere, dizajnere i projekt menadžere. Radionice su otvorene za sve zainteresirane: " Kolege unutar SPARK grupacije uvijek potičemo na daljnji razvoj i učenje. Ovisno o radnom mjestu i potrebama, šaljemo ih na edukativne programe, konferencije, ali i organiziramo interne tečajeve engleskog, njemačkog, talijanskog, nizozemskog jezika, a tu su i tečajevi fotografije, dizajna i sličnog. Na ovaj način zaposlenici međusobno dijele znanje, a na raspolaganju im je i naša knjižnica sa stručnom literaturom te platforma za online učenje simbolična naziva NERD", navodi Čordaš.

Ističe kako im je velika želja da djeca već u prvim razredima osnovnih škola uče osnove robotike. Upravo iz tog razloga pokrenuli su suradnju sa školama u Hercegovačko-neretvanskoj županiji:

"Kroz neformalno obrazovanje i izbornu nastavu želimo učenicima u osnovnim školama približiti robotiku i programiranje da bi stvorili dobre temelje za daljnji napredak i usavršavanje u ovom području. Do sada smo provodili niz projekata vezanih za robotiku i programiranje, ali samo na području Hercegovačko-neretvanske županije", ističe Čordaš. Dodaje da SPARKreators projektom planiraju proširiti područje djelovanja na cijelu Bosnu i Hercegovinu:

"Na sreću imamo izvrsne mentore i pionire u ovakvim aktivnostima, gospodina Nenada Bakica i njegov IRIM tim, koji je u Hrvatskoj pokrenuo Croatian Makers ligu. Vjerujemo da od malih nogu učenici moraju stvarati dobre temelje za robotiku i programiranje te tako naučiti logičke procese. Oprema koju ćemo koristiti na ovome projektu prilagođena je učenicima u osnovnoj školi i cilj nam je da već od prvog razreda osnovne škole učiteljice i učitelji lagano uvode učenike u ovaj zanimljivi svijet. Na sreću, svu opremu osigurao nam je naš investitor, koji uvijek potiče talente i koji je i ovaj put prepoznao koliku vrijednost SPARKreators ima za osnovnoškolce, ali i cijeli budući razvoj Bosne i Hercegovine", kaže Čordaš.

Iako, mladi iza sebe imaju već niz realiziranih projekata, a ono što planiraju ostvariti trebalo bi donijeti gospodarsko-tehnološki procvat Hercegovine. Naime, krajem prošle godine dogovorili su suradnju s tvrtkom Rimac Automobili, odnosno Matom Rimcem. Cilj je pokrenuti proizvodnju potpuno novog proizvoda, i to na području Mostara. Iako je taj posao trenutačno u fazi istraživanja, ova mlada ekipa optimistična je po pitanju ovog projekta, prenosi Akta.

Nadalje, tu je i ulaganje u još jednu startup tvornicu, koje bi se trebalo realizirati u ovoj godini.

Traže još 100 stručnjaka

Za sve planirano trebaju im i dodatni kadrovi te je vrlo izvjesno da će grupacija uskoro raspisati natječaj za zapošljavanje još sto stručnjaka. Budući da su svi njihovi planovi vezani za Mostar, svojim su sugrađanima odlučili pokloniti TechPark na otvorenom.

TechPark će sadržavati različite gadgete, pametnu rasvjetu i mnoštvo drugih zanimljivih tehnoloških izuma. Realizacija projekta počet će nakon što gradska uprava Mostara odredi i dodijeli lokaciju za park. Jedan od svakako najvećih projekata koji ova grupacija planira je SPARKland:

"To je najveći projekt koji trenutačno imamo u planu. Riječ je o poslovno-stambenom kompleksu za cijelu SPARK grupaciju. Još smo u potrazi za lokacijom. Kada je pronađemo, planiramo sagraditi mjesto na kojem će živjeti i raditi naši kolege iz svih tvrtki članica grupacije."

No, čak ni tu ne prestaje SPAR-Kland priča:

"Želimo pretvoriti Mostar u srce IT industrije i visokotehnološke proizvodnje. Stoga ne planiramo graditi samo za sebe, nego za sve poduzetnike koji tek dolaze i kojima ćemo pomoći da svoje ideje uz pomoć tehnologije pretvore u stvarnost", zaključuju.

Objavljeno: 13.1.2017.

Vezane vijesti

Posljednje novosti

Predstavljamo članice Komore

NAŠA TV d.o.o.

Bišće polje bb
88000 Mostar
nasatv.ba
info@nasatv.ba


Central osiguranje d.d.

Džemala Bijedića 39
71000 Sarajevo
www.central-osiguranje.com
info@central-osiguranje.com


Selekting d.o.o.

Trg Tihomira Mišića 145
88000 Mostar
www.selekting.com
selekting@gmail.com


Pizza&Bar Ajduk; Unoprojekt d.o.o.

Blage Zadre 20
Grude 88340


 


Super Star d.o.o.

Vukovarska b.b.
8800 Mostar
036-348-787


Nameks d.o.o.

A.G. Matoša
Široki Brijeg 88220
info@nameks.com
www.nameks.com


Poliklinika Vitalis d.o.o.

Kardinala Stepinca bb
MEPAS MALL (6. KAT)
Mostar 88 000
www.poliklinikavitalis.com
info@poliklinikavitalis.com


COX 4 d.o.o.

Dr. Ante Starčevića 3
88000 Mostar
www.cox4.eu
info@cox4.eu


Prvo plinarsko društvo d.o.o. Sarajevo

Tešanjska 24a
71000 Sarajevo
www.ppd.ba
info@ppd.ba  


Megi snack & resto

Avenija Kralja Tomislava 29
8800 Mostar
http://www.megi.ba/
info@megi.ba


 


 


MA-COM d.o.o.

Gospodarsko-poslovna zona
Hodovo bb
88 360 Stolac
tel:+387 36 861 081


VISAK d.o.o.

Hamida Vuka 37 d
88000 Mostar
Tel/mob: 00387 61 175 346
Fax: 036 571 544


Prvi.tv d.o.o.

Stjepana Radića 76
88000 Mostar
www.prvi.tv.
redakcija@prvi.tv
marketing@prvi.tv


Zinkteknik Bosnia d.o.o.

Vrapčići b.b.
88000 Mostar
www.zinkteknik.ba
zinkteknik@zinkteknik.ba


INEL-MED d.o.o

Rudarska 20
88000 Mostar
www.inel-med.ba
info@inel-med.ba


ZAGREBINSPEKT d.o.o
ELTOM d.o.o.

SPC "Rondo" I kat
88000 Mostar
www.eltom.ba
eltom.mostar@gmail.com


SHIFT brand design

K. Višeslava 30 b
88000 Mostar
www.shift.ba


GUMA M d.o.o.

Bišće polje bb
88000 Mostar
www.gumam.com
info@gumam.com


MAJOP d.o.o.

Ortiješ bb
88000 Mostar
www.majop.ba
majop@majop.ba


JIM d.o.o Mostar

Biskupa Buconjića 30
88000 Mostar
www.jim.ba
jim@tel.net.ba


Visoka škola "Logos centar" u Mostaru

Bišće polje bb
88000 Mostar
www.logos-centar.com
info@logos-centar.com


MINIPEX d.o.o

Cesta za Aluminijski kombinat bb.
88000 Mostar
www.minipex.ba.
info@minipex.ba


BOSSIN d.o.o.

Ortiješ bb
88000 Mostar
www.bossin.ba
info@bossin.ba


Fortuna Tours Lufthansa City Center

Dr. Ante Starčevića bb (Hotel ERO) 
88000 Mostar
www.lcc-fortuna.com; www.fortuna.ba
headoffice@fortuna.ba


Hepok d.d.

Bišće polje bb
88000 Mostar
www.hepok-mostar.ba
info@hepok-mostar.ba
 


ALBA BH d.o.o.

Kneza Višeslava 12
88000 Mostar
www.alba.ba
jerkic@alba.ba


MIK Company d.o.o.

Bišće polje bb
88000 Mostar
mik-company@tel.net.ba
 


Škutor d.o.o

Rodočkih branitelja 39
88000 Mostar 
www.skutor.ba
info@skutor.ba


Financ d.o.o

Augusta Šenoe 16
88000 Mostar
www.financ-fire.com
info@financ-fire.com


Stomatološka poliklinika Jurišić
Euroherc Osiguranje d.d.

Vukovarska 1
88000 Mostar
www.euroherc.ba
euroherc@euroherc.ba


Aluminij d.d.

Baćevići bb
88000 Mostar
www.aluminij.ba
aluminij@aluminij.ba


Optima IT d.o.o.

Hrvatskih branitelja 8a
88000 Mostar
www.optima-ba
optima-mo@optima.ba


TIPS d.o.o.

MaršalaTita 124A
88000 Mostar
www.tips-mostar.com
tipsmostar@yahoo.com
 


Dema & S d.o.o

Vrapčići bb
88000 Mostar
www.dema-s.ba
info@dema-s.ba


Fircon d.o.o.

Kneza Višeslava 77a
88000 Mostar
www.fircon.biz
info@fircon.biz
 


Eurosan d.o.o

Bišće polje bb
88000 Mostar
www.eurosan.ba
eurosan@tel.net.ba


OIL-AC d.o.o

Hrvatskih branitelja b.b.
88000 Mostar
www.oilac.com
bc.oilac@tel.net.ba
 


BB- New look d.o.o

Kralja Petra Krešimira bb, Ronod
88000 Mostar
www.retroshoes.ba
boro.bandic@tel.net.ba


Aerodrom Mostar d.o.o.

J.P. Međunarodna zračna luka - Aerodrom Mostar d.o.o
Ortiješ bb - P.P. 04
88000 Mostar
www.mostar-airport.ba
mostar-airport@tel.net.ba


HERING d.d.

K.P Krešimira IV. br.10
88220 Široki Brijeg 
hering@hering.ba
www.hering.ba


ZT Tehnozaštita d.o.o

Biskupa Čule bb
88000 Mostar
www.tehnozastita.ba
ivica@tehnozastita.ba


Nobel Corporation

Blajburških žrtava 27d
8800 Mostar
www.nobel.ba
nobel.mostar@tel.net.ba


NSoft d.o.o

Bleiburških žrtava bb
88000 Mostar
www.nsoft.com
info@nsoft.com


Turistička agencija LASTA travel

Kralja Petra Krešimira IV br. 1
88000 Mostar
www.lasta.ba
travel@lasta.ba


Elko Marić d.o.o

Maršala Tita 249
88000 Mostar
www.elko-maric.ba
elkomaric@bih.net.ba


Tempo-Vranica d.d.

Put za Aluminij bb
88000 Mostar
www.tempo-vranica.ba
info@tempo-vranica.ba


Hotel Bristol Mostar

Mostarskog bataljona bb
88000 Mostar
www.bristol.ba
info@bristol.ba


A.O. Leko

Dubrovačka ulica
88000 Mostar
www.ao-leko.com
info@ao-leko.com 


AX-SOLING d.o.o.

AX-SOLING d.o.o.
Kralja Tomislava 109
www.ax-soling.com
info@ax-soling.com


PTP Hercegovinavino d.o.o.
INEL d.o.o.
Hera d.o.o.

Kralja Petra Krešimira IV bb (SPC Rondo)
88000 Mostar
www.hera.ba
hera@hera.ba


ALFA THERM d.o.o.

Bišće Polje b.b.
88000 Mostar
www.alfatherm.com
alfatherm@alfatherm.com


Interagent d.o.o.

Kralja Zvonimira 13 ,
88000 Mostar,
www.interagent.ba,
uprava@interagent.ba


Unis Telekom d.d.

Dr. Ante Starčevića 50
88000 Mostar
www.unistelekom.ba
unis@unistelekom.ba


Keš d.o.o.

Ortiješ bb,
88000 Mostar
www.kes.ba
kes@kes.ba


Katarina d.o.o.

A. Starčevića bb
88000 Mostar
www.katarina.ba
katarina@katarina.ba


SIK d.o.o.

Raštani b.b,
88000 Mostar
www.sik.ba
info@sik-mostar.com
 


Partnerske organizacije

marketing
marketing

Naše vrijednosti

Povjerenje

Svojim primjerom ukazujemo na važnost povjerenja u izgradnji poslovnih odnosa i cjelokupnom gospodarskom napretku.

Cijeloživotno učenje

Želimo sudjelovati u razvijanju svijesti o važnosti cijeloživotnog učenja i stručnog usavršavanja u svijetu neprestanih promjena.

Održivost

Zagovaramo održivi razvoj i potičemo energetski učinkovita i ekološki prihvatljiva rješenja.

Različitost

Njegujemo, promičemo i cijenimo različitosti ljudi, ideja i načina poslovanja.

Inovativnost

Kao proaktivna organizacija, potičemo naše suradnike na stvaranje dodane vrijednosti i inovacija potrebnih za zadovoljavanje potreba korisnika suvremenog svijeta.

Zajedništvo

Povezujemo gospodarstvenike u snažnu zajednicu, koja je u mogućnosti predvoditi pozitivne promjene u okruženju.

Transparentnost

Promičemo jasnu i točnu komunikaciju, te jednak i otvoren pristup informacijama.

Poduzetnički duh

Pružamo potporu tvrtkama u razvijanju poduzetničkog duha, potrebnog za stalno poboljšanje proizvoda i usluga.